HAREZMİ EĞİTİM MODELİ UYGULAMA PROJESİ CUMHURİYET ORTAOKULU
(2023-2024)
Harezmi Eğitimi Modeli Projesi Okul Müdürümüz Coşkun ŞENTÜRK yürütücülüğünde okulumuz öğretmenleri Sahragül TAŞKIN , Ayşe Hilal YILDIZ YAVUZ, Elif NADİROĞLU, Zekai ÖNDER, Okan DAL, Emel DEVECİ yönetiminde uygulamalara başlanmıştır. Proje grubumuz 2 adet 5.sınıf öğrencisi ve 18 adet 6.sınıf öğrencisi olarak toplamda 20 öğrenciden oluşmaktadır. Harezmi Projesi sayesinde öğrencilerimiz hayatın içinden His Cümlemize "KÜRESEL ISINMANIN İNSAN VE ÇEVRE ÜZERİNE ETKİSİ" Sorununa çözüm arıyor ve yaparak yaşayarak öğreniyor.
Harezmi eğitim modeli, çocukların teknolojiyi kullanarak nasıl üretebileceklerini keşfetmelerinin yanında; güvenli, etik ve ahlaki değerleri özümseyerek, bilimsel araştırma yöntemleri ile belirlediği süreci, öğretmenleri ile değerlendirip güncelleyen yapıda İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından geliştirilmiş bir eğitim modelidir.
Öğrencilerin günlük, gerçek yaşam problemlerini tanımlayıp, çözmek üzere algoritma tasarlayan, adım adım bu sorunun nasıl çözüleceğini belirleyip programlamanın gücünden faydalanarak yenilikçi fikirler üretme sürecidir. Her hafta düzenli olarak gerçekleştirilen etkinliklerimizle öğrencilerimiz eğlenerek öğreniyor.
Bizler her hafta bir araya gelerek “Küresel Isınmanın canlıların yaşamına etkisini azaltmak” amacıyla çeşitli etkinlikler hazırlıyor, üretiyor ve uyguluyoruz.
Harezmi Eğitim Modeli uygulamaları kapsamında yapmış olduğumuz etkinliklerle dünyamızı daha yaşanabilir hale getirme yolunda örnek olmayı hedefliyoruz.
HAREZMİ'DE TOHUM TOPU ETKİNLİĞİ
Bu hafta dünyamızın akciğerleri ormanlarımızın haftası. Her yıl 21-26 Mart tarihleri arasında ülkemizde Orman Haftası olarak kutlanıyor. Çevremizi ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştiriliyor. Biz de sizler için tohum topları hazırladık. Tohum toplarının hazırlanması, paketlenmesi, broşürünün hazırlanması tohum toplarının tüm sınıflarda tanıtımı ve dağıtılması gibi etkinlikleri içermektedir. Toplamda 3 haftalık bir etkinliği kapsamaktadır.
Her aşamasını eğlenerek gerçeleştirdiğimiz etkinliğimiz Harezmi ekibi olarak bizlere cok şey kattı.
Tohum topu nedir?
Atalarımızın binlerce yıldır tohum saklama ve ekim yapma yöntemi olarak kullandığı tohum topu, çevresel sürdürülebilirlik bakımından giderek önemi daha iyi kavranan bir fidan yetiştirme yöntemi.
Tohum topu, iklim koşulları çimlenme için uygun olana kadar tohumları güvende tutar. Doğayla uyumlu, bakım gerektirmeyen etkili bir ağaçlandırma yöntemidir.
Her gün ziyaret ettiğiniz veya önünden geçtiğiniz park, gözünüze yeşil değil de çorak geliyorsa ve bazı komşu apartman bahçelerini sadece çim içinde buluyor ve çiçeklenmesinin harika olabileceğini düşünüyorsanız onları çiçek tohumlarıyla çiçeklendirebilir ya da kendi bahçenizi yeşil sebze tohum toplarıyla yeşillendirebilirsiniz.
Tohum topu, toprakta bitki oluşumunu geliştirmek, toprağı canlandırmak ve havalandırmak için toprağa atılan minik toplardır. Tohum topu içerisindeki tohum çeşidini sizlere sürpriz kalması için yazmadık.
Tohum toplarını çantanızda taşıyarak istediğiniz yere atabilir ve orada çiçeklerin açmasını veya bir fidanın yeşermesini sağlayabilirsiniz. Çocuklarınıza bu şekilde tohum topu yaptırabilir ve onları doğa ve çevre bilinci sahibi kişiler olarak yetiştirebilirsiniz.
Tohum topunun doğaya faydaları
Tohum topları, başta meyve çekirdekleri olmak üzere tohumlarla doğanın kendi kendini doğal sürecinde yenilemesine katkı sağlanması bakımından dünyamızı daha yaşanılır bir hale getirir.
Özellikle meyve tohumlarının ağaca dönüşmesi ile birlikte yaban hayatının yaşamını devam ettirebilmesi için önemli bir besin kaynağı sağlanmış olur.
Üretimi ve doğaya bırakılması oldukça kolay olan tohum topları, çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlar, sel ve erozyonun önlenmesine yardımcı olur.
Tohum topunun insanlara faydaları
Tohum toplarının yapım süreci sürdürülebilir üretim bilincini artırır.
Atölye süreci insanın toprak ve doğa ile ilişkisini kuvvetlendirir.
Toplarda kullanılan tohumlar piyasadan tedarik edilebileceği gibi evde-işte, lokantada vb. yenilen meyvelerin çekirdekleri de biriktirilerek değerlendirilebilir.
Tükettiğimiz meyvelerin çekirdeğinin doğal dönüşümle fidan haline gelmesine aracılık etmek insanın doğal hayata bakışını ve yaklaşımını güzelleştirir.
Tohum topu yapımını deneyimleyenler, hayatları boyunca uygulayabilecekleri doğal bir hobi de edinmiş olur.